Tam Mevsimindeyken Kestane ile Neler Yapılabilir?

Birçoğumuzun kış mevsiminde aklına ilk gelen yemişlerden biri de kestane. İsminin duyulması ile kokusunun hissedilmesi eş zamanlı. Tatlısından yemeğine, haşlamasından kebabına birçok tarifi de bulunmakta. İşte karşınızda kestane ile yapabileceğiniz farklı tarifler:

1 - Ev Yapımı Kestane Şekeri

Malzemeler;

-  250 g kestane

-  1 su bardağı toz şeker

-  ½ su bardağı su

-  2 damla limon suyu

Yapılışı:

250 gram kestaneyi 10 dakika haşlayın. Haşlandıktan sonra suyunu süzüp soğumaya bırakın. Soğuyan kestanelerin iç ve dış kabuklarını bıçak yardımı ile soyun. Ayrıca küçük bir tencereye yarım su bardağı su ve 1 su bardağı toz şeker ilave edin.  Aralıklarla karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra altını iyice kısıp 10 dakika daha kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbetin içine kestaneleri dizin ve 15 dakika daha kaynatmaya devam edin. Sonra tencereyi ocaktan alın ve içindeki kestaneler ile birlikte soğumaya bırakın. 1 gece beklettikten sonra kestane şekerlerinizi afiyetle yiyebilirsiniz.

2 - Kestaneli Dolma Biber 

Malzemeler;

-  2 su bardağı pirinç (yaklaşık 300 g)

-  1 su bardağı zeytinyağı

-  4 adet orta boy kuru soğan

-  3 tane orta boy domates

-  1 tatlı kaşığı biber salçası

-  1 tatlı kaşığı yenibahar

-  1 tatlı kaşığı tarçın

-  1 tatlı kaşığı karabiber

-  1 çay bardağı kuru üzüm

-  1 su bardağı kestane

-  Yarım çay bardağı nar ekşisi

-  2 tatlı kaşığı toz şeker

-  1 tatlı kaşığı tuz

-  1 kg biber

Yapılışı:

Kestanelere çizik atıp ızgarada veya teflon tavada pişirin. Kuru soğanları ince ince doğrayın. Bir tencereye zeytinyağını ve soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesleri de küçük küçük doğrayın. Tencereye domatesleri de atıp yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir yerde pirinçleri yıkayıp süzgeçten geçirin. Tencereye ilave edip 1-2 dakika kadar kavurun. Baharatları, tuzu, kuru üzümü ve toz şekeri ekleyin; kaşıkla ezmeden, altını üstüne getirene kadar yuvarlak hareketlerle karıştırın. Üzerine 2 su bardağı soğuk su ilave edin. Kaynayana kadar altını açın ve kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra kısın. Kısık ateşte, pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Tencerenin altını kapattıktan sonra 3-4 parçaya ayırdığınız kestaneleri ve naneyi ekleyin; tekrar altını üstüne getirene kadar karıştırın. Soğumaya bırakın. Dolmalık biberlerinizin sap kısmını (kullanacaksanız) kapak biçiminde kesin. Hazırladığınız iç harcı, bastırmadan, biberlerin üzerinde 1 parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurun ve isterseniz kestiğiniz sapları isterseniz de yuvarlak biçimde kestiğiniz domatesleri kapak olarak üzerlerine kapatın. Geniş bir tencereye biberler dik gelecek şekilde dizin ve yarısına gelmeyecek kadar su ekleyin. Harlı ateşte kaynayana kadar tutun. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Afiyet olsun.

3 - Kestane Aşı

Malzemeler;

-  500 g kestane

-  250 g kuşbaşı kuzu eti

-  250 g arpacık soğan

-  2 yemek kaşığı un

-  4 yemek kaşığı zeytinyağı

-  2 tatlı kaşığı zerdeçal

-  Yeteri kadar su

Yapılışı:

500 gram kestaneyi önceden 250 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin. Kestaneleri parçalamamaya dikkat ederek, bütün halinde soyun. Arpacık soğanları da soyun ve yıkayın. Tencereye yağı koyun ve etleri ekleyin. Etler suyunu salıp çekince arpacık soğanları da içine atın. Tuzunu ekleyin, arpacık soğanları pembeleşene kadar kavurun ve üzerine unu ekleyin. 1-2 kez karıştırdıktan sonra üzerini 2-3 parmak geçinceye kadar su ilave edin. Su kaynamaya başlayınca içine zerdeçal ve kestaneyi de katın. Etler tamamen yumuşayıncaya dek kısık ateşte pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun. 

MESAJ BIRAK

İletmek istediğiniz yorumu buraya yazınız.